Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Rev. Run Presents

Run DMC is bekeerd! De grootmeesters van de RAP. RUN presenteert de eerste artiesten op z’n christelijk platenlabel. Drie groepen met elk drie songs.
De eerste groep, de ZOE Brothers, zijn drie zangers die op een HipHop beat echte funk maken. Half zingend en half prekend brengen ze een originele stijl. Ze gaan het ver schoppen, want nu al is hun video van Sanctified te zien op MTV en The Box. Ja, Run is van plan het groots aan te pakken.

De tweede groep is Sin Assassinz. Drie B-Boys uit de Boogie Down Bronx. Op één nummer maken ze een variatie op Merci, merci me. Ze rappen hierin over wat ze meegemaakt hebben in de Bronx. Deze Sin Assasins hebben echt super lyrical skillz en ik zou graag meer van ze horen. In “What’s a Sin Assasin” rappen ze over een beatbox en freestylen ze. Maar ik denk toch bij freestyle aan iets onvoorbereids.

De derde groep zijn 4 barbershop zangers, close harmony Nuf said.
Dit is een kans voor Chr. HipHop om de seculiere wereld te bereiken, want Run DMC krijgt veel respect van HipHoppers envanmijook!

Massa

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – DDC – Plate Fulla Funk

Grapetree bied hier een CD vol funk. Een bord vol pittige beats, lekker vloeiende baslijnen, knapperige rhymes. De stijl is moeilijk te vergelijken, maar het heeft zeker House of Pain en Cypress Hill invloeden
De productie is beter dan die van Barry G. Ik vind sommige nummers mooi, sommige niet. De ene rapper rapt beter dan de andere. “Throw My Arms Arround You” is zo’n raar nummer. ’t Past er niet tussen. Een soort rustig dance nummer, en daarin zingen ze alternatief. Wat betekent dit?
De humor tussen de nummers is echt lachuuuh. De samples zijn wel origineel. Dus proef deze speciaal gekruide funk, maar denk aan je cholesterol.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Barry G. – Rugged Witness

barryGrapetree is een platenmaatschappij die vanuit een HipHop perspektief is begonnen. Ze brengen toffe stijlen die nog niet in Christelijke HipHop bestaan. Alleen het jammere is dat de productie slecht gedaan is. Je koopt een CD, maar je hebt het geluid van een overgenomen cassette. Op deze CD staan veel voorkomende beats en samples. Op zich wel goed, maar niet erg origineel. Gelukkig brengt Barry G. wel originele rhymes. Barry G. begon in ’86 bij PID, maar was er mee gestopt toen PID meer ging entertainen in plaats van evangeliseren. Zijn teksten zijn sterk, de produktie wat minder, maar al met al toch een coole CD om te hebben.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – C.M.C.’s – Everyday Death Sentence

cmc_edsEn op het West Coast nivo…. Holy Terra komt ook met een groep CMC’s en de CD Everyday Death Sentence. Nog een terreurbeweging die aanslagen pleegt. Bommen worden geplaatst op het duivelse territorium. Tijd voor oorlog “Spiritual Warfare”. Met het kogelvrij vest der gerechtigheid aan, taktieken en wapens. De gebruiksaanwijzig ervan is de Bijbel. IRA, RARA, PLO, HAMMAS zijn er niks bij vergeleken. It’s going down! Muzikaal veel lage synthesizer tunes, rustige beats met electronische klappen en donkere stemmen, die ik persoonlijk iets cooler vind dan de Gospel Gangstas. Maar oordeel zelf, want in nummer 7 staan de CMC’s tengenover de OGG’s. Op nummer acht wordt je perfect uitgelegd hoe je de Dungeons Of Darkness moet ontsnappen. Terreur in vorm van G-Funk, geproduceerd door GG’s. Steun deze terreuraktie, koop die CD bij Samma.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Gospel Gangstas – Do or Die

gg_dodieHet is 1996. Het G-Funk tijdperk. Het verhaal speelt zich af in de straten van LA. De mensen hebben de band met God verbroken, maar Gospel Gangstas staan paraat om tegen de veroorzaker, de duivel, te vechten. Ze maakten wederom een complot, maar dit keer in samenwerking met Holy Terra. En ze zijn weer geslaagd. Ze brachten de wereld in Rap & Roer. Zelfs in Nederland staat hun CD al drie weken in de Mega Gospel Top 20. Hah! Ze bewijzen dus dat er wel markt voor HipHop is. De CD klinkt volwassener dan hun vorige. De munitie is relaxte G-Funk beats, soulstemmen, ruige teksten, synthesizer tunes. Het coolste nummer vind ik Demon Killa, waarin de GG’s koelbloedig afrekenen met de slaafjes van de duivel. The Holy Terra Saga continues….

Rap en Roer 1 – Feb 1996 – S.S.M.O.B.’s Drive Inn – Papa didn’t raize no punks

Eénwielers, tweewielers, driewielers, vierwielers. Stop bij de S.S.M.O.B. drive inn, voor de phatste nummers. Voor consumptie geschikt, zelfs voor bietsers, smakelijk eten. S.S.M.O.B. (Soul Serving Ministers On Board), Lowriders, autotelefoon en beepers. Als je de CD ziet zou je denken “Gangsta rap, waarschijnlijk Death Row”. Nou, zo klinkt de CD ook wel echt. Echte oprechte G-Funk. Volledig gericht aan het ten gronde richten van satan’s koninkrijk en het tegelijk oprichten en prijzen van God’s koninkrij k. Op de CD-hoes staan echt veel homeboy’s, ze laten zelfs de pneumatische blok van techniek achter in hun auto zien. Als je naar andere groepen kijkt van seculiere rappers, zie je deze lowriders vaak. Deze Chevrolets worden dan omgebouwd tot lowriders met eigen handen. Hier in Nederland is het verboden om er mee te rijden. ss_papaDe ‘nieuwe’ wet zegt dat dit een gevaar kan zi jn op de weg. Ik zie zelf niet in wat het gevaar daarvan kan zijn, maarja, wet is wet, O.K. King-shon is geboren op 21 december 1964. Hij leefde in een buurt waar veel gangsters wonen en waar drugsdealers, prostituees, pooiers en junks zwerven. Zijn moeder ging altijd al naar de kerk maar is later pas gered door het Bloed van het Lam. Jezus kwa m in zijn leven toen hij 17 jaar was, maar toch verloor hij het zicht op Jezus toen hij 19 jaar was. Hij ging gang-bangen, drugs dealen en auto’s stelen. Toen hij 23 jaar jong was, dat was 21 februari 1987, had hij een overdosis aan cocaine genomen. Hij was op het randje van de dood. Hij was tegen deze tijd al twee dagen met ‘free-basing’ (drugs overdoseren) bezig. Totdat een stem in zijn hoofd zei: “Shon, weet je niet dat dit drugs zijn?”. Toen wist hij dat Satan hem had verleid en een blinddoek voor had gehouden. Sinds die die dag is hij gestopt met het gebruiken en gered voor het leven. Deze 2e CD van de S.S.M.O.B. moet net zoals de lowriders verje op en kijkt onder je motor, en probeert je weer te repareren. Dit is echt een aanrader voor degene die van G-Funk houden. Er is alleen een probleem, hij is gewoon niet in Nederland te kopen of te bestellen. Er moeten meer CD’tjes komen zoals deze.

Charis

Rap en Roer 1 – Feb 1996 – LPG – The Earthworm

Dit duo brengt echt ongekende HipHop om over na te denken. Achter elke zin die ze voortbrengen schuilt nog een andere betekenis. De ingewikkelde rijmschema’s en thema’s zijn een must voor de intellectuelen onder ons.

lpg-Ze rappen over persoonlijke strijd en onzekerheden in plaats van dat ze zichzelf heroïsch vinden en opscheppen. Dit is de reden waarom het bij mij zo aanspreekt. Het is een spiegel van gevoelens die je kan hebben, maar toont ook wat oplossingen. Deze Poë ten worden geproduceerd door de Tunnelrats (strakke naam toch!). Deze tunnelratten brengen ontzettend vette en soms verleidelijke beats. Samen met de vertederende stemmen en de rustige achtergrond is dit zo heerlijk om bij weg te dromen. Je kunt je denkt ank weer volgooien met LPG, en je hersenmechanisme volop in werking zetten. M’n favoriete nummer is ‘I Wonder’, waarin ze zo diep een aantal levensvragen verwoorden. Dit is een meesterwerk dat je op repeat moet instellen, want je zit er zo van te geniete n dat voor je het weet de CD afgelopen is.

Het jammere van deze CD’s is dat ze moeilijk te krijgen zijn (behalve LPG). Rap&Roer is hard bezig met Samma om ze toch te krijgen. Als ze d’r zijn laten we het aan jullie weten. Er is hoop! Jullie kunnen in ieder geval de CD van LPG kopen want die i s deze maand uitgegeven door GMI. Maar je kunt de CD van LPG ook WINNEN als jij weet waar de tekst staat waaruit veel inspiratie voor het album uit voortgekomen is. De tekst “I am a worm, not a man, despised by man and hated by all”. Zoek de tekst op in je bijbel, schrijf het bijbrtje of in een brief en stuur hem op naar Rap&Roer, Turfmarkt 18, 2801 HA Gouda.

Rap en Roer 1 – Feb 1996 – Dynamic Twins – 40 days in the Wilderniss

Yo! Waar wacht je op? Pak je koffers in, doe je rugzak om en ‘forget about your problems’ en ga mee op reis met DII-tours naar de wildernis. Oerwoudgeluiden zo noemen ze HipHop wel eens en dat kan niet van de Heer komen maar DII is het daar niet mee eens . Zij brengen Underground sounds uit New York maar zijn geproduceerd door Above The Ground Inc. Echt te gek, als je hun produktie hoort had het best een produkt van Def Squad kunnen zijn. Het bevalt veel Soul, diepe baslijnen em gast optredens van LPG en Aeisha. DII neemt ons mee ‘back to the garden’ en oogsten wat ze zaaiden (reap what you sow). Geef je op bij je reisbureau om deze trip mee te maken. Lekker relaxed en onderuitgezakt kan je genieten van een ijskoud glas melk. Ik weet zeker dat jullie oo k al boeken voor de volgende avontuurlijke reis van de DII.