Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Opsporing verzocht

Wie heeft deze vrouw gezien? Ze is de laatste tijd afwezig! Toen ze laatst een doos bonbons ging kopen is ze niet meer teruggekeert. Ze had een bril op, een blauwe denim workwearjacket aan van I’m Gods Original Creation en een ruitjes broek. Ze heeft kort haar in een mislukt jaren vijftig kapsel. Degene die haar vind en een foto van haar maakt met een cowboy-hoed op krijgt Fl 5,- korting als beloning.

P.S. Vergeet niet deze vrouw voor moederdag een kaartje te sturen want ze is de Sammamamma.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – SammaMamma Presenteert

DE BETERE BIJBELSHOP VOOR B-BOYS EN B-BETTES

Ja, samma heeft nu veel HipHop CD’s en kan aan nog meer komen. Samma biedt voorlopig aan bij een B-Boy bestelling geen portokosten te rekenen (vanaf 40,-) en je krijgt een gratis flippo bij elke aankoop.

Aanbiedingen:
Gotee’s night out – Fl 29,90
Brainstorm Rap Compilation – Fl 29,90
Bonedoctor (comic) – Fl 7,50
I Am God’s Original Creation: Cap – Fl 29,95, Patch – Fl 7,50, Stempel – Fl 4,95
GOC Kleding
Geen zoutzak maar het zout der aarde T-Shirts
Christelijke muziek in beweging – Steve Miller van Fl 24,90 tijdelijk Fl 9,90
Dus neem een koffiepauze bij Samma.

Bijbelshop Samma
Turfmarkt 18
2801 RJ Gouda

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Out of Eden

De R&B groep komend van het Gotee label was in Nederland. Op 30 maart kwam Out of Eden naar Nederland voor het Spoor 7 muziekfestival. Ze kwamen i.p.v. een duf rock bandje dat het optreden had afgezegd. Een telefoontje was genoeg om 2 R&R perskaarten te krijgen. Hij kwam pas om 3 uur aanzetten, maar gelukkig was Out of Eden nog niet begonnen. Haastig zochten we een plek vooraan, maar we bleven aan de zijkant steken. Opvallend was dat er veel jonge tieners vooraan stonden. Ik vond het een beetje onchristelijk om voor een aantal foto’s voor ze te gaan staan. Ik kon trouwens toch over ze heen kijken. Hun repertoire bestond voornamelijk uit liedjes die op de album aanwezig waren. Verassend waren de variaties die in de backing tracks en stemmen waren aangebracht. De drum en bas stonden goed hard, maar daarom waren soms hogere tonen van b.v. de piano minder te horen. Ik was er verbaasd van hoe perfekt zuiver de meiden konden zingen door de hele sessie. Het was alleen jammer dat ze als eerste opmoesten. Het publiek was namelijk nog niet warm. Alleen de echte fans stonden vooraan te swingen en enthousiast te doen. De show vond ik verder goed in elkaar zitten. Ze konden lekker dansen en wisselden van plaats. Ze hadden frisse, coole kleding aan. Te snel was het eigenlijk al afgelopen. En alleen de fans riepen om een “We want more”. Maar voor Andreas en mij was het nog niet voorbij. Ik had een heleboel vragen gemaakt. Gewapend met perskaarten, een blocnote en een recordertje gingen we de perszaal in. Allemachtig wat een balletjes en nerdo’s. Ik stond even versteld van al die mensen die voldoen aan het stereotype wat mensen hebben van een Christen. Zenuwachtig gingen we zitten en staarden even naar de tafel vol recorders, snoeren en microfoons. Ik nam mijn vragen nog even door. De deur piepte en ging open….. Daar kwamen drie mooie, maar verlegen meiden binnen en gingen zitten achter het tafeltje met technische rommel. Alle aanwezigen kregen een persmap uitgedeeld. Een wat kakmadammerige vrouw van de organisatie introduceerde alle mensen als zijnde lokale radiostations. Out of Eden werd gevraagd zichzelf te introduceren, “Lisa (20), Andrea (19), Joy (15)”. Toen werd er overgegaan op de vragen. Iemand van 50 vond het nodig te vragen waar ze vandaan komen. Die had z’n huiswerk niet gedaan. Lisa antwoordde: “We zijn opgegroeid in Richmond, Virginia, maar we wonen nu in Nashville Tennessee”. ooe_loviToen begon het vraag en antwoordspelletje.
Out of Eden: “We willen pas sinds een jaar of 4 echt een zangcarierre, daarvoor was het alleen maar voor de lol.”
Lisa: “Toen ik heel jong was gaf de Heer mij inspiratie om liedjes te schrijven en ik vroeg Andrea en Joy om met me mee te zingen. Mijn ouders zagen hierin het talent en de kansen en lieten ons oefenen. Out Of Eden – Lovin’ the Day Toen zakte het even weg, maar we gingen naar een concert van DC-Talk en toen we hun enthousiastme zagen, werden we weer aangespoord. We zitten nu op Gotee Records. Onze eerste CD heet Lovin’ the Day. Het kwam twee jaar geleden uit. Veel nummers gaan over de relaties met God en mensen. We laten weten dat God echt is en van je houdt.”
Andrea: “Wij kwamen op de naam Out of Eden en vonden en tekst ervoor. In Genesis 2:10 staat: ‘Een rivier vloeit uit Eden om de hof te bevochtigen’. Dit beschrijft ons ook: God’s woord is de rivier en we helpen dit te verspreiden.”
Lisa: “In Eden waren we puur en rein. Nu zijn we in deze wereld vol zonden, maar we roepen mensen terug te gaan naar die pure plaats met de Heer. Het moeilijkste voor ons is dat we zo jong zijn en een hoop leuke dingen missen, de Prom (schoolbal), omgang met vrienden, maar dat offer is het waard.”
Joy: “Wij zijn 3 keer per week in op tour en nog een dag in de week in de studio. Dit is onze eerste keer in het buitenland, we zijn alleen nog maar in Canada geweest. We gaan binnenkort naar Jamaica en London.”
Andrea: “Het Nederlandse publiek is leuk. We waren er niet zeker van of ze alles begrepen, want soms reageerden ze totaal niet. Maar ik denk dat God’s liefde geen taalbarriere heeft. We zijn met een nieuw album bezig. Deze komt hopelijk aan het eind van de zomer uit.”
Lisa: “Mijn invloeden zijn vooral de Old School R&B artiesten zoals bijvoorbeeld Aretha Franklin en Marvin Gay. Omdat R&B van toen meer betekend dan de R&B tegenwoordig.”
Invloeden van Andrea: “Beatles en Michael Jackson.”
Joy: “Alles wat goed klinkt.”
Toen was ik de vragen van ouderen zat en dacht nu kan ik een vraag stellen en ik vroeg of ze HipHop leuk vonden. Een eenstemmig “JJAA!” klonk en een “Definitely!”
R&R: “Jullie werkten met Michael Peace.”
OoE: “Ja, zo zijn we begonnen. We waren danseressen voor Michael Peace, Angelo & Veronica en Karthi en bij de soundcheck van een Michael Peace optreden ontmoetten we DC Talk.”
R&R: “Wat doet Michael Peace nu?”
OoE “Hij werkt tegenwoordig met een groep kinderen van Kingdom Bow, een groot festival in New York. Hij is daar evangelist en hulpverlener. Er komen nu heel veel HipHop groepen uit Amerika.”
Er viel een stilte. De persmensen hadden waarschijnlijk geen idee waar we het over hadden. De organisatie zij dat dit de laatste vraag was, maar ik was brutaal en pompte er nog een vraag in.
R&R: “Komt er nog wat nieuws uit op Gotee?”
OoE: “Ik weet niet of je van ze gehoord hebt, maar de Grits hebben een CD uitgebracht.”
R&R: (Ja, natuurlijk heb ik van ze gehoord!!!) Ja, ze komen deze zomer naar Nederland (op Flevo!)
OoE: “Oh Ja? Dat laat ons zien hoe close we zijn. We praten niet veel over zaken.”
R&R: “Op de CD Gotee Night Out was er een groep genaamd Erace. Komen zij nog met een CD?”
OoE: “Zij komen binnenkort uit, maar eigenlijk is het geen groep, het is meer een project. TobyMcKeehan (DC Talk), Todd Collis en Joey Owen, wilden iets nieuws in elkaar zetten dat veel onderwerpen over racisme zou ontmaskeren. Een muzikaal platform waarop mensen kunnen zeggen wat ze tijdens een optreden niet kwijt kunnen. Een soort compilatie. DC Talk doen mee, ik (Lisa) doe mee en de Grits doen ook mee.”. Andrea: “Ik heb hem al gehoord, hij is goooeeed!”
En net toen ze lekker op gang kwamen met praten en ik dacht dat we nog wel door konden gaan, zei de kakmadammeke: “Laten we jingles voor de radio gaan maken”. Zo gaat dat dus op een persconferentie. Andreas en ik gingen na de persconferentie even Zwolle in, want liefde maakt hongerig. We hadden een tof tentje gevonden en toen we daar tussen andere Spoor7 bezoekers ons pizzaatje zaten te nuttigen, kwamen er twee meisjes op een fiets voorbij en tot onze schrik bleken het Andrea en Joy te zijn. Lisa was verkouden. Dat was het leuke aan ze, dat ze toch nog zo gewoon blijven en niet bang zijn. Ik mag die meiden wel.

P.S. Lisa is al getrouwd, maar die andere twee…?

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Verslag Dance & HipHop dag in Samma

Ach, ach, ach, dit is het verslag
van de HipHop dag en hoe ik het zag
Alles was omgetoverd op vrijdag,
zodat alles klaar was op zaterdag.
Doeken, posters, versieringen in ’t kantoor,
zodat het z’n oorspronkelijke functie verloor.
Muziek heel hard aan, opdat ieder het hoor,
Dance en HipHop in de vorm van hardkoor.
Gruningse HipHoppers waren al vroeg present,
zorgden voor nog meer leven in de tent.
Iedereen werd met snoep en drinken verwend,
en maakte kennis, met diegeen die men niet kent.
Er werden foto’s gekeken en bijna gerapt.
Er werden ideeën van m’n blackbook genept.
We hebben ook een video van T-Bone gechecked.
Bedankt Timo doorvoor en ook de rest respect.
Gruningen represents Michiel, Evan, Martijn,
Wouter, Bastiaan, Andreas kwam met de trein.
Rotterdam: Daniel en z’n broer de brein.
Hans, Url, Jacco het was allemaal heel fijn.
Paul houdt van HipHop en bubbel.
Iedereen die ik vergeten ben dank ik dubbel.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Rev. Run Presents

Run DMC is bekeerd! De grootmeesters van de RAP. RUN presenteert de eerste artiesten op z’n christelijk platenlabel. Drie groepen met elk drie songs.
De eerste groep, de ZOE Brothers, zijn drie zangers die op een HipHop beat echte funk maken. Half zingend en half prekend brengen ze een originele stijl. Ze gaan het ver schoppen, want nu al is hun video van Sanctified te zien op MTV en The Box. Ja, Run is van plan het groots aan te pakken.

De tweede groep is Sin Assassinz. Drie B-Boys uit de Boogie Down Bronx. Op één nummer maken ze een variatie op Merci, merci me. Ze rappen hierin over wat ze meegemaakt hebben in de Bronx. Deze Sin Assasins hebben echt super lyrical skillz en ik zou graag meer van ze horen. In “What’s a Sin Assasin” rappen ze over een beatbox en freestylen ze. Maar ik denk toch bij freestyle aan iets onvoorbereids.

De derde groep zijn 4 barbershop zangers, close harmony Nuf said.
Dit is een kans voor Chr. HipHop om de seculiere wereld te bereiken, want Run DMC krijgt veel respect van HipHoppers envanmijook!

Massa

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – DDC – Plate Fulla Funk

Grapetree bied hier een CD vol funk. Een bord vol pittige beats, lekker vloeiende baslijnen, knapperige rhymes. De stijl is moeilijk te vergelijken, maar het heeft zeker House of Pain en Cypress Hill invloeden
De productie is beter dan die van Barry G. Ik vind sommige nummers mooi, sommige niet. De ene rapper rapt beter dan de andere. “Throw My Arms Arround You” is zo’n raar nummer. ’t Past er niet tussen. Een soort rustig dance nummer, en daarin zingen ze alternatief. Wat betekent dit?
De humor tussen de nummers is echt lachuuuh. De samples zijn wel origineel. Dus proef deze speciaal gekruide funk, maar denk aan je cholesterol.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Barry G. – Rugged Witness

barryGrapetree is een platenmaatschappij die vanuit een HipHop perspektief is begonnen. Ze brengen toffe stijlen die nog niet in Christelijke HipHop bestaan. Alleen het jammere is dat de productie slecht gedaan is. Je koopt een CD, maar je hebt het geluid van een overgenomen cassette. Op deze CD staan veel voorkomende beats en samples. Op zich wel goed, maar niet erg origineel. Gelukkig brengt Barry G. wel originele rhymes. Barry G. begon in ’86 bij PID, maar was er mee gestopt toen PID meer ging entertainen in plaats van evangeliseren. Zijn teksten zijn sterk, de produktie wat minder, maar al met al toch een coole CD om te hebben.

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – C.M.C.’s – Everyday Death Sentence

cmc_edsEn op het West Coast nivo…. Holy Terra komt ook met een groep CMC’s en de CD Everyday Death Sentence. Nog een terreurbeweging die aanslagen pleegt. Bommen worden geplaatst op het duivelse territorium. Tijd voor oorlog “Spiritual Warfare”. Met het kogelvrij vest der gerechtigheid aan, taktieken en wapens. De gebruiksaanwijzig ervan is de Bijbel. IRA, RARA, PLO, HAMMAS zijn er niks bij vergeleken. It’s going down! Muzikaal veel lage synthesizer tunes, rustige beats met electronische klappen en donkere stemmen, die ik persoonlijk iets cooler vind dan de Gospel Gangstas. Maar oordeel zelf, want in nummer 7 staan de CMC’s tengenover de OGG’s. Op nummer acht wordt je perfect uitgelegd hoe je de Dungeons Of Darkness moet ontsnappen. Terreur in vorm van G-Funk, geproduceerd door GG’s. Steun deze terreuraktie, koop die CD bij Samma.