Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Schrijf-inn

Hey Wassup, hier XV:

En ineens lagtie dan toch in de bus: de eerste R&R. Ik vond het een te gek plan en gaf Massa dan ook een rijmpje, maar ik dacht dat het onuitvoerbaar zou zijn. Devienietelie propjes aan Massa en C-Boy.

See y’all.
Extravagant


YO!

Hier even een brief van mij. Ik ben een jongen uit Waddinxveen en ik was op 16 maart met een vriend bij Samma waar de zg dance & HipHop day werd georganiseerd. Ik vond het wel cool, helemaal toen in de ontruimde kantoorruimte een video werd gedraaid van T-Bone’s optreden in Utrecht.
Maar even to da point: Ik trof daar een paar exemplaren aan van R&R. Ik had vaag iets gehoord over het verschijnen van een nieuw Christelijk HipHop blaadje, maar zoiets had ik niet gedacht. Dit was wat ik zocht! Ik luister sinds een jaar of 5 vrij veel muziek (ik ben nu 14 jr), waarvan de laatste 2 jr. vooral HipHop (+ een klein beetje dance) en rock. Het rockgehalte neemt alweer af, zodat het hoofdzakelijk HipHop is waar ik naar luister. In deze muziekkeuze sta ik hier wel tamelijk alleen, wat betreft op school en hier in de buurt. Dus toen ik hoorde dat er meer guys waren die dit ervaarden vond ik het natuurlijk een TE GEK idee om zoiets als R&R in het leven te roepen. Ik heb een stuk of 10 blaadjes meegenomen en op school uitgedeeld, waar ik al snel positieve reacties op kreeg van diverse belangstellenden. Het leuke is ook dat ik in februari het geniale idee kreeg om met een vriend een (voorlopig) tweemans HipHop formatie op te richteb, maar we bleven steken bij een microfoon – die het overigens vertikt om te werken – en een naam: S.T.A.R. POSSE. Star staat voor Start Thinkin’ About Revolution. Een brief naar Nederlands enige onafhankelijke gospelmuziekblad, Bottomline, met de vraag of ze mij informatie over de benodigde apparatuur wilden verschaffen bleef onbeantwoord, wat me overigens zwaar tegenvalt van ze. Hopelijk weten jullie meer, ook hoe je dat spul moet bedienen enzo.

P.S. Als jullie nog iemand nodig hebben bij de redactie of organisatie van R&R als tekstenschrijver, ideeënontwerper/uitvoerder en (hopenlijk binnenkort) MC, hou ik mezelf bescheiden aanbevolen; het lijkt me COOL om hieraan mee te werken.

S’96


YO Rap&Roer

Als eerst, bij deze, mijn complimenten voor je blaadje. Ik heb hem gelijk in een ruk uitgelezen, echt te gek.

Voor de rest weet ik niet zoveel meer te zeggen, alleen “Keep up the good God’s work!”.

Verder wens ik jou en Charis alle succes die je nodig hebt!

Boaz


Aan Rap&Roer

Allereerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Bastiaan, geboren in 1978. Ik woon samen met mijn ouders en mijn zus in de binnenstad van Groningen. Mijn vader is koster bij de Pinkstergemeente Andreas, waar ik zelf ook elke week naar toe ga. Mijn broer en oudste zus wonen beide op kamers.

Ik zit in de vijfde van het Atheneum op het Wessel Gansfort College. Ik heb nog geen toekomstplannen. Mijn hobby’s zijn HipHop, tekenen, sport. Ik heb deel een al gelezen via mijn beste vrienden. Ik hoop dat door dit blad de contacten tussen alle Christelijke HipHoppers toe neemt. Ik droom al jaren van een grote Christelijke HipHop crew. Het nadeel is dat we zo ver uit elkaar wonen. Misschien brengt het blad de noorderlingen dichter bij de zuiderlingen.

De mazzel,
Bastiaan


Beste Rap&Roer

Ik (nooit met ik beginnen) had jullie blaadje gelezen (no. 1) en ik vond het tof. Niet alleen de naam maar ook de vorm, foto’s, etc. Ik denk dat het gaat leven.
PID Ik ben Harm Jaap uit Apeldoorn, 16 jaar en ik leef voor HipHop, heb veel intresse voor graffiti. Ik hbe kort geleden m’n eerste piece legaal gezet/gespoten. Ik luister: T-Bone, PID, D-Boy, Wu-Tang, Artifacts, etc.

Jullie schreven dat elke B-Boy die van HipHop houdt zich kan aansluiten. Welnu, dat wil ik wel. M’n talenten zijn: grafisch ontwerpen (tekenen), graffiti, MC’en.
Ik wil wel innoverend bezig zijn als het gaat om God’s rijk en als het leuk is om te doen.

In Apeldorn komt over een tijdje de YMCA, een jeughonk voor Christelijke jeugd, van de grond. Misschien is dat een aanknopingspunt in Apeldoorn.

Een opmerking over het blaadje: misschien wordt het mooier als alleen de kaft in kleur en de rest in zwart/wit wordt gedaan.

Tot slot heb ik nog een tekening. Tof als jullie dat in de volgende R&R plaatsen.

Harm


Yo Schoppe 6,

Hartstikke bedankt voor je brief en tekeningen. Ik heb de tekeningen gescand in de computer, daardoor is hij een beetje vervormd, X-Q-sus daarvoor. R&R


Hallo, ik ben Mr. Juice, ik ben 9 jaar bezig in de HipHop scene en heb heel veel geleerd. Dat wil ik nu met jullie delen. Dit is voor de beginners en voor de rappers die al bezig zijn:

  • Oefen op je Engels en je uitspraak, anders… you’re out.
  • Gebruik geen stukjes tekst van andere rappers die vroeger bekend waren
  • Be Original. Probeer je eigen stijl te creëren, maak methaphores
  • Wees jezelf, doe je niet stoerder voor dan je echt bent. You’re foolin’ yourself

Verdiep je ook in de geschiedenis van HipHop en de cultuur tot en met vandaag

Bezit je deze kwaliteiten en je weet dit alles: Welcome to da rapera Level 1.

Ik heb HipHop altijd op 1 gezet. Nu weet ik dat ik fout was, want zet je God op 1 dan zal Hij ervoor zorgen dat je gegeven talenten ook benut zullen worden.
Heb je vragen, call me or piep me:

Mr. Juice

Hiphopification
HipHop is Dope-know-logy,
HipHop was dead but HipHop reanimated
HipHop does not live on Yo MTV raps!
HipHop is your password into the
Cult of HipHop informaniacs
You know HipHop when you see it
You may not seen HipHop before it sees you
HipHop is not what it is today
But what it could be tomorrow
HipHop is where the hurting ends
And the feeling begins or is that the other way arround?
HipHop is I need to stop
It’s time for my medicine
Yes I need more HipHop
’95
Mr. Juice


Heb jij ook een dichtvermogen, een berichtje of een reaktie: Stuur het op naar R&R

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Schrijf-by witness

ROBBERT

Zoals we allemaal weten, is onze realiteit dat Jezus is gekomen, zodat Hij ons kan genezen, herstellen en wijsheid en liefde kan geven. Toen ik nog geen Christen was, kon ik dat moeilijk geloven. Ik zal in het kort opschrijven, waarom ik dat nu wel geloof.

Ik was 8 jaar toen mijn moeder besloot mij in een internaat te plaatsen. Toen ik daar 6 à 7 dagen was, werd er van alle kanten over mij heen gelopen. Ik lag op een avond in bed en het enige wat ik kon doen was huilen. Ik dacht: ‘Oh Robbert, laat je dit nog langer zo doorgaan of wordt je een vent’. Ik besloot het laatste. Vanaf die tijd is er een hoop veranderd; ik ging stelen voor de oudere jongens van het internaat, verzette me tegen alles en iedereen, dus het internaat besloot me weg te sturen.

Mijn moeder nam me weer terug in huis, maar na 8 maanden hield ze het ook voor gezien. Ik ging toen naar een jongenshuis in Hoenderloo. Daar begon ik mij in HipHop te interesseren. In die tijd waren LL Cool J en Public Enemy erg populair, ook Eric B. en Rakim maakten geen slechte CD. In het begin was het alleen de muziek die ik cool vond, later kwam de beatbox en de graffiti. Ik rolde daar gelijk diep in. Ik wil hiermee niet zeggen dat HipHop slecht is, in tegendeel. Het kan een goede meningsuiting zijn, maar ik werd een rebel. Ik ging ook aan de softdrugs en leefde in m’n eigen wereldje; muziek, tekenen en beatbox. In Hoenderloo stond een school. Een jongen en ik besloten daar een piece op te maken. Dat was ook gelijk de eerste keer dat ik gepakt werd. Daarna ging ik in een groep. Onze naam was Dream Team. We spoten veel in Apeldoorn en Amersfoort. Maar helaas moest ik ook uit het jongenshuis in Hoenderloo weg, vanwege de drugs. De kinderrechter besloot mij 5 maanden naar Frankrijk te sturen, voor een overlevingstocht. In die tijd stopten we met spuiten, want als je daar je niet goed je best deed, moest je langer blijven. Daarna gingen we naar Boskoop en we hadden de bedoeling goed ons best te doen. Maar dat was helaas een droom. Onze aandrang naar graffiti en drugs werd weer groot. We vormden een groep met 4 man genaamd D.B.P. Dynamite Beat Posse. We spoten in Boskoop alles vol. Ook daar werden we gepakt en moesten we schoonmaken. Dat deden we dan ook. We stopten toen een tijdje met de graffiti. De rap en de drugs gingen gewoon nog door. We werkten ook niet. Dat hebben we geprobeerd, maar we werden al snel ontslagen, omdat we in ons eigen wereldje leefden.

Op een zaterdagochtend besloten we wat in het dorp te gaan lopen. We kochten een zak chips en wat te drinken en gingen op een bankje voor de Rabobank zitten. We zagen een groep mensen staan zingen. Liedjes zoals ‘God is Goed’ en ‘We gaan op Weg’. We vonden het wel grappig dat mensen zich zo konden verlagen. Maar dat was ook nog niet alles. Er kwamen ook nog 2 meisjes naar ons toelopen en begonnen wat vragen te stellen. Ik wilde het een beetje ontwijken, maar m’n vrienden vonden het wel mooi. ’s Avonds kwamen de 2 meisjes ons ophalen voor een inloopavond. Er werd door mijn vrienden van mij verwacht dat ik ook mee ging. Na die ene keer volgden er nog meer. Ik kreeg toen ook verkering met een van die meisjes, maar dat ging na 2 weken ook weer voorbij, want m’n muziek en de drugs waren toch belangrijker dan het meisje en die God van haar. Ik liet de gemeente voor wat het was en ging wonen in m’n geboortestad Den Haag. Ik begon daar met dealen in heroïne en cocaïne. Het leverde veel geld op, maar ik begon later zelf ook gebruik te maken van de cocaïne en snoof 1,5 gram per dag. Ik voelde me leeg, het deed me pijn dat ik zo laag kon zinken. Ik werd ook erg onder druk gezet door de grote dealers. Ik kreeg een strijd in m’n hoofd. Steeds hoorde ik in m’n hoofd ‘Dit is niet het leven dat ik voor je heb’. Ik wou er niet aan toegeven, maar uiteindelijk besloot ik weer contact op te nemen met die kerk-people. Ik had met ze afgesproken op het station in Gouda. Ze dachten dat ik alleen zou komen praten, maar ik stond daar met al m’n kleren. Vanaf die tijd heb ik in heel wat opvangtehuizen gezeten. Ik was nog niet makkelijk. De harddrugs had ik aan de kant gezet, maar het blowen ging door. Maar er was een familie die altijd in me bleef geloven, dat waren Paul en Jenny Trapman. Ik gooide er nog 4 jaar met m’n pet naar, maar door hun bidden en hun liefde kreeg ik ook liefde en zag ik in hun iets unieks. Uiteindelijk gaf ik m’n hart aan Jezus en besloot met Hem verder te gaan. Het was een strijd, ik heb weer voor het eerst in 6 jaar gehuild. Satan deed nog wel z’n best om mij bij God weg te houden, maarja, Jezus zette het licht aan in m’n hart en Satan moest mij verlaten.

fosNu hou ik van Jezus als mijn nummer 1. Hij trok mij uit een diepe put, gaf me een prachtige vriendin, een warme gemeente en ja, Hij gaf me zelfs goeie muziek, zoals T-Bone, Private Boys, Freedom of Soul.
Jongens, we mogen blij zijn met zo een God. We weten allemaal hoe groot Hij is en hoe goed Hij is. Laat alles wat wij doen Hem ten goede zijn, want Hij gaf ons zelfs Holy HipHop.

Peace

Robbert

Rap en Roer 1 – Feb 1996 – Schrijf-inn

Hey, what’s up,

Ik ben Michiel en ik heb gehoord dat je een nieuw Christelijk Hip Hop Magazine uitbrengt. Dope, dope, dope! Aangezien ik Jezus als de Weg, de Waarheid en het Leven zie en nogal down ben met Hip Hop, wil ik je even laten weten dat ik wel interesse heb in zo’n blad. The Grits Ik hou vooral van rap uit New York, met name Wu-Tang-Clan en A Tribe Called Quest. Als Christelijke groep vind ik dat The Grits er wel mee door kan.grits_he Zelf schrijf ik wel eens (neutrale) tekstjes met de producer van een Groningse Hip Hop formatie, je weet wel, gewoon voor de lol. Ik heb overigens best wel oor voor samples en ik laat heel soms stukjes van mijn oude platen door hem in elkaar zetten. Maar met mijn rhymes en loops doe ik verder dan ook niets.
Naast Hip Hop heb ik nog een andere hobby en dat is comics verzamelen. Je moet weten dat een comic boek een inspiratiebron kan zijn voor rappers. Veel MC’s halen “metaphores” uit die strips. Dat bijvoorbeeld Gost Face Killer van Wu-Tang-Clan zich Tony Starks noemt (= Iron Man) zegt al genoeg over de invloed van comics. Ik verzamel voornamelijk strips van Weapon Zero, Uncanny X-Men, Mortal Kombat, Fist of the Northstar en Exiles. Ik geef toe dat comics verzamelen een nogal vage hobby is, maar ik heb tot nu toe geen goede Christelijke tekenaar gezien die het bovengenoemde werk kan evenaren. Misschien dat ik via je blad wat meer te weten kan komen?
Ik wens je veel succes met Rap&Roer en misschien dat ik nog wat teksten en tekenwerk opstuur. So much props, keep it real and go 4 yours!!! Later!!!

Michiel

Hier een berichtje van Bro.

Ik vind dit blad, Rap&Roer, een te gek idee. Dit geeft voor mij een nieuw licht in de Christelijke Hip Hop wereld van Nederland. Ik hoop dat we allemaal gaan rijmen en rappen en een te gekke cultuur hier in Nederland ten gehore mogen brengen. Ik heb zelf in een rap-band gezeten “The Uptown Message”. Hier heb ik ervaringen opgedaan met de rap-cultuur. Ik schrijf nog regelmatig teksten en maak ook regelmatig wat funky sound met de computer. Dus als iemand tekst of muziek nodig heeft, CALL ME. I k hoop jullie allemaal eens te ontmoeten en dan samen een te gekke squad te gaan vormen. SEE YA

Bro.