Categorieën
Issue 1 Opmars

Rap en Roer 1 – Feb 1996 – De staat van Hip Hop

opmars

Veel mensen hebben het nog niet door, maar 20 jaar nadat de Hip Hop cultuur ontstond is hij sterker dan ooit! De Hip Hop cultuur groeit met de dag, ook in Nederland. Mensen dachten dat het een ‘trend’ was en dat het ‘uit’ zou raken. Maar dat was een fout e inschatting. Mid-jaren 70 ontstonden de kunstuitingen van MC’en (rappen), DJ’en, Breakdancing en Graffiti. Later werden deze onderdelen samengevoegd tot één cultuur, die Hip Hop werd genoemd. Er zijn altijd wel jaren geweest dat rap in de topcharts kwa m en er meer aandacht voor Hip Hop was, maar de Hip Hop beweging heeft zich altijd meer ondergronds gemanifesteerd. In ’86 waaide de cultuur goed over naar Nederland. In Amerika kwamen de eerste Christelijke rappers tevoorschijn. De Nederlandse muziekind ustrie, zowel seculier als Christelijk, reageerden met de produkten niet korrekt. In ’91 kwam er een grote golf van Hip Hop. De cultuur had de commercialiteit gevonden. Diverse nummers verschenen in de topcharts. Nu wordt niet alleen de muziek bekend, ma ar ook breakdance en graffiti worden veel uitgevoerd in Europa. De eerste op Hip Hop gebaseerde kledingmerken ontstaan. In Nederland was dat het gospel-Hip-Hop-jaar. Er kwamen wat Holy Hip Hop concerten en er verschenen CD’s van o.a. SFC, sfc_piiiDynamic Twins, PID en Freedom Of Soul. In 1995 was Hip Hop groter dan ooit en weer groeiende. In Nederland ontving, of je het nou leuk vind of niet, de Osdorp Posse de prijs van de beste nederlandse band van ’95. Hip Hop is niet meer te stoppen, maar de gospelwereld bleef achter.

Er kwamen CD’s van vier jaar geleden uit en er waren vier jaar geen Hip Hop concerten geweest. Na T-Bone in Utrecht en Cauzin’ Efekt in Gouda en op Flevo is er hoop. Er zijn adressen uitgewisseld en er zijn ideeën ontstaan. De tijd is aangebroken om tevoorschijn te komen en onze stem te laten horen. Er moeten produkten, concerten en Christian Crews in Nederland komen. De seculiere nederlandse Hip Hop scene mag dan wel groeiende en sterk zijn, het is onze taak om de Hip Hop scene de eeuwigheid in te trek ken.

Massa