Categorieën
Issue 2 Opmars

Rap en Roer 2 – Apr 1996 – Opmars

opmarsHet virus verspreidt zich

We brachten in febr/mrt de eerste R&R. Als een virus begon het zicht te verspreiden. De reakties waren enorm! We hebben nu al meer dan 50 adressen bij elkaar. Bedankt voor alle brieven, reakties en promotie. We hebben nu al een netwerkje kunnen opzetten van DJ’s, graffiti-artiesten, dancers (breakdancers still wanted) en MC’s. Als je dus eens wat nodig hebt, bel me dan en ik kan proberen je in contact te brengen met de juiste mensen.

We willen je ook aansporen om akties te ondernemen in de plaats waar je woont. Als je ideeën hebt, waarom zou je ze dan niet uitvoeren? Wordt aktief, ga zelf wat doen! Wij kunen je een beetje helpen. Een idee-voorbeeld: Locale radiostations zenden meestal maar een paar uur per week uit. Je kunt, als je een goed plan op papier hebt staan ver komen. Je gaat met een plan naar het desbetreffende radiostation en vraagt of je een uurtje per week mag uitzenden, desnoods met hun hulp. Wie weet zeggen ze wat toe! Misschien is het maar eenmaal per maand. Dit is een kans de blijde boodschap te brengen aan hongerige HipHoppers in jou regio. Als je twijfeld aan je vakkundigheid: Je kunt ook eerst vragen of je met de huidige programma’s mag helpen. Zo leer je de techniek en win je ook het vertrouwen van het locale radiostation. Dit voorbeeld kan je echt in veel verschillende dingen toepassen:
Een ruimte die leegstaat of in het weekend niet gebruikt wordt, kun je proberen of je een party mag houden/lokale TV/studio etc.
Als je maar een goed plan in elkaar zet, kun je veel bereiken. Maak gebruik van alle middelen om zoveel mogelijk te leren en daardoor kunnen we meer bereiken. Middelen als computer, internet, videocamera, fototoestel, schrijfgerei, etc. Het is zaak om door HipHop de jongeren te bereiken (natuurlijk ook door andere media). Verder ben je ook erg welkom om aan R&R verder mee te helpen.

Wat wij nu al bereikt hebben kwam min of meer aanwaaien. We begonnen met R&R met als ideaal de Holy Hip Hop uit de onderdrukking te halen. Want zonder Holy Hip Hop wordt een grote groep niet bereikt met het evangelie. Deze wens delen veel meer Holy Hop Hoppers in heel Nederland. Dit blijkt uit de vele brieven, faxen en reakties. Samen staan we sterk. Op elk evenement waar ik sinds februari ben geweest kwam ik weer Hip Hoppers tegen en sprak ze ook aan. Op het Dance Festival (wat zelf ook een hoop stof deed opwaaien in vele kranten, op de radio, in tv-uitzendingen) stond ik achter de Samma kraam gewapend met Rap&Roer, ik had die avond toch zo’n zes adressen verzamelt. Een van die jongens was Rik Schot (Shorty) uit Roermond, een bewogen B-Boy waar je zeker nog meer van gaat horen. Een ander was Michael Wittenberg uit Zwaag, een enhousiaste jongen die evangeliseert en erg veel doet. En dan was er de HipHop en dance dag in Samma. Hier was er gelegenheid andere bewogen B-Boys te leren kennen. Groningers waren present en anderen. Maar ik ontmoette ook Paul Lo-A-Njoe, een DJ uit Spijkenisse die HipHop en Bubbling kan maken. Hans (’s 96) uit Waddinxveen die verder geholpen wil worden om HipHop Aktief te worden. Al eerder ontmoete vrienden brachten ook nieuws. Timo aka Task vertelde bezig te zijn met een seculiere DJ. Andreas danst in een groep en gaat daarmee op tour in Europa.

Ik kwam bij Out of Eden en werd herkend (van Hagens t.v.) door Mr. Juice. We raakten in gesprek en hij bleek nog niet zo lang geleden z’n hart aan de Heer gegeven te hebben. Hij is volop DJ en heeft vroeger veel geproduceerd voor seculiere groepen. Nadat hij R&R had gelezen was hij helemaal enthousiast. Op 1e Paasdag traden Andreas, Raoul en Daniel (allemaal lid) op met de groep Epsa, ingeprogrammeert in een Jeugd met een Opdracht-avond voor jongeren. Daar kwam ik ook weer mensen tegen met idealen, enz.

Dit zijn alleen nog (nieuwe) leden, maar ik heb ook een hoop reakties gehad van bobo’s, organisaties, enz. HipHop groeit. De radio heeft gereageerd, Spoor 7 heeft melding gemaakt van R&R in een uitzending en op teletext. Gospel Gangstas Een week nadat Gospel Gangsta’s podiumplaat van de week waren met OGG’s Go On. Laatst belde een enthousiaste DJ voor een locaal gospelprogramma Gospeltrax mij op of ik een kwartiertje later een verhaaltje wou doen over R&R. Ik schrijf voor het GMI Music Magazine recensies over HipHop CDeetjes en GMI is overstag aan het gaan en luistert naar ons verzoek om meer HipHop CD’s uit te brengen. Er zit een kans in dat ik ook voor een ander magazine recensies mag schrijven.
Flevo Festival heeft besloten Grits naar Nederland te halen. Ons zeuren heeft daar wel degelijk aan meegeholpen. (Flevokaarten kun je bij Samma bestellen!). We proberen Grits ook voor de MarktAtie in Gouda te krijgen.

Er is ook een concreet plan HipHop en dance feesten in Gouda te organiseren. We krijgen twee try-out, een HipHop en een dance. Als deze avond quitte draait of winst maakt is het vrijwel zeker dat elke maand er een HipHop party en een danceparty van de grond komt. Dus jullie moeten zeker op de try-outs komen en bewijzen dat er een HipHop en dance markt is. Data’s krijg je nog wel! We hebben nog hulp nodig.

Voor CD’s hebben we nu een oplossing gevonden. Samma kan nu al een heleboel niet uitgebrachte HipHop CD’s leveren! Dank je wel, Arjan! En misschien verschijnt binnenkort het blad Heaven’s Hip Hop ook wel! (steun R&R, steun HipHop, koop/bestel CD’s bij Samma).

ggEn nu we het toch over verkoop hebben: De Gospel Gangsta’s nieuwe CD ‘Do or Die’ wordt goed verkocht in Nederland en stond in april al op nr. 13 en 18 en dat al 3 weken. WAT NOU? Geen markt voor HipHop? Als er voldoende kwaliteit aan video en/of live optreden is, is er een kans op TV (maar dat is verder nog geheim)

We willen verder nog wat opvallende akties plegen, zoals op de EO Jongerendag HipHoppers aanspreken en met R&R in contact brengen. En misschien zijn er die dag wel spontane andere ideeën. We moeten in ieder geval zorgen dat alle HipHoppers aangesproken worden, zodat er geen getalenteerde mensen over het hoofd gezien worden.
Het lijkt me cool om op Flevo als HipHoppers bij elkaar te staan op de camping. Je kan elkaar dan ook beter leren kennen. We kunnen lol beleven met freestylen of wat dan ook. En weer op pad gaan om HipHoppers te bereiken en lid te maken. En overal waar je komt is het zaak dat mensen aangesproken worden. Maar het gat niet echt om leden te werven, we moeten echt alleen enthousiaste mensen hebben en geen mensen die ongeïnteresseerd zijn. Holy HipHop is ruling.

Massa